A Hűtlen
2010. május 11. írta: Gelsei Bernadett www.gelseibernadett.hu

A Hűtlen

 A hűtlen

 

A szerelmi háromszögben kialakult szerepek részletes bemutatásában a hűtlen helyzetét nem ismertettem még. A helyzet megértése segítségére lehet azoknak, akik ezzel a szereppel azonosulnak, vagy éppen nem tudják, milyen lehetőségeik lehetnek a változtatásra, a szerepből való kilépésre.  A hűtlen az, aki a szerelmi háromszögben a galibát okozza, akinek látszólag kellemes a helyzete, azonban ha a mélyre nézünk és próbáljuk megérteni milyen pszichológiai folyamat van mögötte, rájövünk, hogy nagyon nehéz szerepben van. 

A régebbi írásaimban említettem, hogy különbséget kell tennünk alkalmi hűtlenség és a hosszú, tartós viszony között. A megcsalás alatt azt értem, hogy a párkapcsolatban az egyik fél hosszú távra beemel egy harmadik személyt is a már meglévő kapcsolatába, azaz folyamatosan szeretőt tart, és a szeretővel is egy látszólag normálisnak tűnő párkapcsolatot alakít ki. A röpke alkalmi félremenések, amelyeknek kizárólag szexuális tartalmuk van és általában ki sem derülnek, nem fontosak ezen szerep megértésénél.

 Az e-tanácsadási munkám során sokkal többen kértek segítséget azok közül, akik ebben a szerepben ragadtak.

Szeretőt tartani - bármennyire is nehéz szembesülni ezzel - mindig azért történik, mert az adott kapcsolatban egy hiányt élünk meg. A szerető arra hivatott, hogy ezt a hiányt kielégítse: például nem kívánja már párját, bizonyos tulajdonságai idegesítik, irritálják, vagy éppen eltávolodott tőle érzelmileg - vagyis, más megközelítésben, tulajdonképpen az adott kapcsolat számunkra nem megfelelő. A kialakult "élethelyzet" ambivalens érzéseket kelt, feszültséget okoz, a feloldás azonban nem következhet be, mivel a hűtlen működéséből feltételezhetően kerüli a konfrontálódást, a kényelmetlen helyzeteket, nem törekszik a hiányérzet, a  problémák megfogalmazására. Az önismereti szintjétől függően lehetséges, hogy még önmagának sem tudja konkrétan megfogalmazni negatív érzelmeit. Az elköteleződés és a kapcsolat elején kialakult szeretetérzéshez képest a negatív érzelmek és hiányosságok megélése erős bűntudatot gerjeszthet benne. A fő probléma azonban, hogy nem tudja azokat kifelé, a másik felé kommunikálni. Általában ennek a gyökere a gyerekkorból hozott rossz beidegződésekben, tapasztalatokban keresendő, amelyeken képtelen változtatni.  Ezért aztán a szeretetét megosztja, a hiány érzését egy harmadik személlyel pótolja. Innentől kezdve aztán a saját csapdájában vergődik, mivel bűntudata van a társa felé. Attól függően, hogy milyen hosszú ideig bonyolódik bele az új szerelmi kapcsolatba, folyamatos ígérgetéseket tesz a szerető felé, mintegy bebiztosítva magát: hiszen, ha a hiányérzete kielégül az új kapcsolatban, akkor úgy érzi, hogy szeretné a régit elengedni. Ezzel aztán a szeretőt magához láncolja a bizonytalanság fenntartásával. A hazugságok egyre inkább begyűrűznek a mindennapokba és megnehezítik az egész helyzetet, ezért aztán gyakori, hogy tudat alatt olyan helyzetet teremt, ami alapján a viszony kitudódik, mivel az egyre növekvő belső feszültségét már nem tudja kezelni.

Addig tud ez egy követendő minta lenni, amíg saját magunk nem tudatosítjuk ezt és nem indul el bennük egy  belső igény a változtatásra. Ez azonban személyiségünk függvénye, hogy mi fogja elindítani a változtatásra való igényünket és mikor. Van olyan, akinek az első szeretői viszony kiváltja a változtatás szükségességére való igényt, és megteszi valamilyen irányban a lépéseket, és vannak, akik sem a második, sem a sokadik helyzet után sem képes erre. Minél többször keveredünk hosszas viszonyba, annál nagyobb rutint szerzünk a háromszögben való éléshez, és annál természetesebbé válik ez az állapot. Ami azt jelenti, hogy ha mégis dönteni szeretnénk az életünkről, azt nem a szerető miatt fogjuk meglépni.

Azonban amíg erre a felismerésre jutnak a hűtlenek, - a tapasztalataim és az esetek azt mutatják -, felfedezhetőek a következő közös személyiségjegyek, viselkedésjellemzők, melyek segítségével megérthetik önmagukat és működésüket.

·       Félnek a változtatástól, az újtól (inkább a régi idegesítő, rutinos helyzetben maradni, mint sem egy számomra ismeretlen, szorongást okozó újba belépni)

·       Nem vállalnak felelősséget tetteikért, a felelősséget többnyire másra hárítják (pl. ha te figyelmesebb lettél volna, nem keresek máshol szeretetet)

·       Nem váltak igazi felnőtté (látszólag úgy tűnik, de valójában olyan társsal élnek együtt, akivel a kapcsolatukra nem az egyenrangúság a jellemző)

·       Nem képesek saját önálló döntésre, mindig mások döntöttek helyettük, mindez úgy lett becsomagolva, hogy elhitték, ők hozták meg a döntést. Azonban, ha megvizsgálják az életük fontosabb döntéseit, általában kiderül, hogy mások hozták helyzetbe őket.

·       Hazugságok, önbecsapások jellemzik lelki működésüket, érzelmeiket félreismerik

·       Nem akarnak másokat megbántani, folyamatosan egy nagyon erős pozitív megfelelési kényszer vezérli őket. (Úgy képzelik, hogy konfliktushelyzetet lehet úgy is megoldani, hogy senki sem sérül benne, vagy csak kicsikét…)

·       Ideális én és a reális énképük között nagy szakadék húzódik, zömmel nagyon jó, erkölcsös, jellemes embernek gondolják magukat, aki idealizálja a kapcsolatát, és nehezen szembesül önmagával,  mikor szeretői viszonyt létesít. Elhiteti magával, hogy továbbra is őszinte és jó úton jár, és csak a megfelelő alkalmat várja a tisztázásra, hogy minél kevesebbet sérüljön a másik…

·       Gyakori, hogy valamilyen szülői szerepben van jelen a hűtlen a házasságban, ezért keres egy új párkapcsolatot, amelyben egyenrangú partnerként tud jelen lenni.

 

Ezen a jellemzők által egy ördögi körbe keverednek, amit  hosszú, évekig tartó hazugságokhoz, ígérgetésekhez vezet, vagy a nagy feszültség és erkölcsi kérdés miatt mély depresszióba esnek. Az esetek zömében a hűtlenség kimenete nem az ő kezükben van, hanem a megcsalt társ, vagy szerető hozza meg a döntést helyettük, azaz helyzetbe hozzák őket, ami nem feltétlenül az, amit a hűtlen szeretett volna.

Természetesen van kiút, ha saját maguk szeretnék kézbe venni az életük irányítását, , az önismeret megszerzése nagy segítség tud lenni a döntések meghozatalában, még ha nem is olyan könnyű eljutni addig, az őszinte barátok segítségével, támogatásával vagy szakember segítségével megéri a fáradságot.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etanacsadas.blog.hu/api/trackback/id/tr911992452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása