Hogyan értessük meg magunkat párunkkal?
2013. október 11. írta: Gelsei Bernadett www.gelseibernadett.hu

Hogyan értessük meg magunkat párunkkal?

 

Az eddigi egyéni és párkapcsolati megoldásközpontú tanácsadásaimnál azt tapasztaltam, hogy nagyon sok feszültség, vita, harag, sértettség oka az, hogy nem tudják a párok megértetni magukat egymással, illetve félreértik egymás szavait, érzéseit. Folyamatos képzésem során sokféle módszert, technikát megtanultam, használtam, de az utóbbi időben rátaláltam a legegyszerűbb és mindenki számára könnyen elsajátítható Gary Chapman féle 5 szeretetnyelv és a bocsánatkérés 5 nyelvének módszerére.

5-love-languages.png

Az egyszerűsége a nagyszerűsége is: a szeretetnyelv lényege, hogy minden embernek megvan a saját „szeretet nyelvjárása”, de ezt hívhatom akár „szeretet csatornának” is. Van az a nagyszerű közmondás, hogy „Mindenki saját magából indul ki”, és ez természetesen igaz arra is, hogy hogyan képzeljük el a másikat szeretni.  Csípőből nem az jön belőlünk, hogy úgy szeressük, ahogy neki jó, azaz kellő empátiával és figyelemmel megkeressük a másik „szeretet csatornáját” és azt használjuk, hanem a közmondást beigazolva a saját (tudatos, vagy tudattalan) „szeretet csatornánkon” keresztül kommunikálunk és szeretünk. Ami természetes is, hiszen mi ebből értjük, hogy szeretnek, illetve ezen a csatornán keresztül vagyunk befogadók minden féle és fajta visszajelzésre.

love-language.jpg

A párkapcsolati konfliktusok zöme ebből eredeztethető. Ez azért veszélyes a kapcsolatra nézve, mert mindenki szeretetéhes: azaz van egy szeretettankunk, és akkor érezzük magunkat  boldognak és kiegyensúlyozottnak, ha egy párkapcsolatban a szeretettankunk tele van – de legalábbis minimum félig. Amikor szerelmesek vagyunk, ezt a tankot teljesen tele tudjuk tölteni a másik érzései, mondatai, cselekedeti által. Amikor azonban a szerelem elmúlik, a szerettankunk is elkezd ürülni. Ami a szerelemben még természetes volt, az utána már nem feltétlenül az. Ekkor kezdődnek a konfliktusok, főleg, ha gyerekek is érkeznek a házasságba. „Soha nem segítesz a háztartásban”, „Késő este érsz csak haza, mindent nekem kell egyedül elintéznem”, „Csak a gyerekre figyelsz, rám nincs is időd”  - és még sokáig folytathatjuk a listát. Ezek a helyzetek szépen lassan kiürítik a szeretettankunkat, azt vesszük csak észre, hogy elkezdünk közömbösek lenni a másik iránt, hogy egymás mellett élünk már csak, de nem együtt éljük a napjainkat, hogy elkezdünk más nőket/férfiakat nézegetni. Egyszer csak meglátjuk, hogy kollégánk/kolléganők milyen megértő, figyelmes velünk, elkezdünk hozzá szexuálisan vonzódni, és észre sem vesszük, hogy már mástól kérjük a szeretetet, és nem pedig a saját párunktól. Vele kapcsolatosan csak a viták, félreértések, örökös veszekedések, elhidegülés, távolságtartás, sértettség, harag, ingerültség, türelmetlenség érzése merül fel. Ez az az állapot, amikor a szeretettankunk a negyedénél vagy annál lejjebb a pirosban van.

A legtöbb kliensem ilyenkor jön el, amikor persze már jelen van egy harmadik fél is, és nem tudja mit tegyen. A feleségét/ férjét már nem szereti, de a család miatt nem tudja eldönteni, lépjen-e az új kapcsolatba vagy sem. Ez egy nagyon nehéz helyzet, mert hogy lehetne megmenteni vagy utolsó esélyt adni a házasságnak, ha közben másba szerelmes. Nehéz bármerre is vinni a klienst, de egy biztos: ha képes meghozni azt a döntést, hogy kis időre szünetelteti a kapcsolatát, és tudatosan, elköteleződve dolgozik a házasságán az 5 szeretetnyelv és az 5 bocsánatkérő nyelv használatával, akkor képes lesz tisztán látni, maga a módszer pedig képes arra, hogy újból egymásra találjanak. Természetesen ez a módszer nem csak akkor működik, ha már egy harmadik is megjelent, hanem jóval előtte is sokat tud segíteni és még harmonikusabbá teszi a párkapcsolatot.

Valójában attól működik, hogy a fókuszt a mi szeretetcsatornánktól megtanuljuk áthelyezni a másik szeretetcsatornájára. Teszt, sok beszélgetés és feladatok segítenek abban, hogy megtanuljuk a másik szeretetnyelvét – és természetesen a sok bántás miatt felhalmozott sebekre a másik bocsánatkérő nyelvét. Ha ezeket elkezdjük használni, akkor körülbelül 2-6 hónap alatt gyökeres változáson megy át a kapcsolatunk pozitív irányba, és szeretettankunk kezd megint szépen töltődni. Ugyanis ha a társunk megtalálja a csatornánkat, akkor akaratlanul is reagálni fogunk arra, ha érezzük, hogy szeretnek és értékelnek minket.blog93-287x300.jpg

Hogy mi az 5 szeretetnyelv és mi az 5 bocsánatkérő nyelvünk, vagy párunké, ezeket megtudhatjátok a Balansz Light egésznapos tréning alatt, vagy  a Balansz Tréning Level I. (5 szeretetnyelv) és a Balansz Tréning Level II. (5 bocsánatkérő nyelv) 3 órás tréningek alatt. Jelentkezni itt lehet: http://etanacsadas.hu/gelsei-bernadettrol/2-uncategorised/39-hirek-aktualitasok.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etanacsadas.blog.hu/api/trackback/id/tr205563174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása