Miért jó saját színezőt rajzolni?
2017. január 24. írta: Gelsei Bernadett www.gelseibernadett.hu

Miért jó saját színezőt rajzolni?

A különböző kifestő füzetek és rajzolós tanfolyamok reneszánszukat élik manapság.

Érdemes elgondolkozni, hogy vajon miért pont most van erre ekkora igény?

Sok-sok összetevője van annak szerintem, hogy most miért van ekkora igényünk önmagunkkal lenni, kicsit lecsendesedni, befelé figyelni, kikapcsolódni és visszatalálni a gyermeki énünkhöz.

Ami biztos: a túlhajszoltság, leterheltség, túlzott felelősségvállalás, magas stressz szint, kimerültség, fáradság, zsongás érzésekből való kimeneküléshez, azok feldolgozásához és elengedéséhez nagyon jó eszközök a színezők, rajzmeditációs tanfolyamok, firkarajzok és más rajzolós módszerek.

Tehát valójában öngyógyításra használjuk felnőttként ezeket a technikákat. Tovább megyek , ha igazán belelendülsz és ráérzel az izére , akkor egy mélyebb önismeretre is eljuthatsz a segítségükkel.

Az alkotás az önkifejezés kreatív formája, nem csak gyógyításban van fontos szerepe, hanem az egészséges személyiség megismerésében is. Ezért a művészeti terápiás műhelyek alkalmasak a gyógyításra, illetve a személyiség mélyebb megismerésére.

A művészetterápia célja mindig az aktuális érzelmeink, helyzetünk szimbolikus megjelenítése,  valamint a tudatalattink előhívása  alkotások létrehozásával. A művészet segítségével a tudattalan, vagy a csak részben megélt kapcsolat-konfliktusok a felszínre kerülnek, majd a készült alkotásban megjelennek és feldolgozást nyernek.

A művészeti terápia nem művészképzés. Mindenki számára nyitott és elérhető. A mindannyiunkban ott lévő, teremtő, alkotó képességre épül. Nagyon sokan nem tudják, hogy ez a bennünk lévő alkotóerő velünk született, és megjelenésre, megnyilvánulásra törekszik. Keresi a szépséget, amely harmóniával tölt el bennünket.

Rajzmeditáció

Azaz firkarajzolás, például az egyik leghatékonyabb módja a fent említett érzelmek levezetésének, mert valójában egyszerű vonalakból és pontokból áll össze a kép. A rajzolás közben a jobb agyfélteként dolgozik, így a bal a racionális, gondolkodásért felelős oldal meg tud pihenni. A meditáció pedig úgy jön elő, hogy egyrészről koncentrálunk a vonalak precíz/pontos megrajzolására, másrészről az ismétlődő minták egy relaxált, fokuszált de mégis könnyedén kikapcsolt állapotba hoznak minket.

Az elkészült rajzunk kiszínezése, de maga a rajzolás is összeköttetésbe hoz minket a bennünk élő belső gyermekkel (kiskori énünk), ami egy nagyon erős öngyógyító, önfeltáró erővel is bír.

 

Színezés

 

A színeknek az élettani, lélekre gyakorolt hatásának feltárása csak mostanában kezdődött. A színek sugárzását vizsgálták, hogyan hat növényekre, állatokra és az emberre.

Sikerült feltárni, hogy a színek sugárzása hatással van az emberi vízháztartásra, cukoranyagcserére, a vér összetételére, a hormonanyagcserére, a vegetatív idegrendszerre, és máj anyagcseréjére. Milyen érdekes, hogy én például a saját diabétesz 2 diagnosztizálása és családállítása után kezdtem el rajzolni, majd színezni.

Mandalák rajzolás, színezése éppen ezért egy igazi öngyógyítós folyamat,


Jung szerint a mandala segít kiegyensúlyozni a psziché rendellenességeit, azaz harmonizálni a lelket. Mindezt úgy teszi, hogy a minták a mandala középpontjához vezetnek. Ezt olyan gyógyító erőnek tartotta, ami az intuícióból származik és nem a tudatos tartományból.

 Éppen ezért én hiszek abban, hogy ugyan megvannak a színeknek a jelentésük, de szerintem mindenki a saját maga által választott színnel tud a leginkább segíteni önmagának. A mandala lélekrajz tanfolyamon például ezt a tudatallatíból való belső erők feltárást célozzuk meg a zendala rajzolás segítségével.

 

Összességében a következőket kapjuk a felnőtt színezésből és rajzolásból Gyimóthy Gábor művészetterapeuta szerint:

 

 

  1. Nosztalgia és feltöltődés
  2. Önjutalmazás
  3. Szorongáscsökkentés .
  4. A fantázia ösztönzése, esztétikai öröm.
  5. Régi érzelmek ébresztése, többrétű szülő-gyerek
  6. Fejlesztő minta
  7. Motiváló sikerélmény

 

Ha kedvedkaptál a cikk olvasásakor egy kis rajzoláshoz itt tudsz bejelentkezni

http://gelseibernadett.hu/kurzus/?v=35b5282113b8

A bejegyzés trackback címe:

https://etanacsadas.blog.hu/api/trackback/id/tr4012150587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása