Selfness, megcsalás helyrehozása, bizalom helyreállítása
2011. október 06. írta: Gelsei Bernadett www.gelseibernadett.hu

Selfness, megcsalás helyrehozása, bizalom helyreállítása

Hogyan ne csaljanak meg?

Hogyan ne lépjek félre?

  Sokféle írást lehet olvasni a párkapcsolatok jó működéséről, hogy miként, milyen technikákkal tartsuk életben és újítsuk meg azt. Azt gondolom, én sem fogok semmi újat mondani, ami azonban kicsit más, hogy mire helyezem a hangsúlyt. És én a selfnessre voksolok, ami megoldást jelenthet önmagunkra és párkapcsolatunkra egyaránt.

A selfness valójában a személyiség-tudatosságról szól, ahol a cél egy érzelmi és lelki jóérzés megteremtése testi kiegyensúlyozottsággal kísérve. Ezt természetesen személyenként kell megvalósítani, de lehet a párkapcsolatra is vonatkoztatni. 

A „selfness életforma” célja önmagunk jobb megismerése, belső erőforrásaink feltárása és feltérképezése, valamint gyengeségeink beismerése. Ezt el tudjuk érni a közeli hozzátartozóink visszajelzése segítségével, önmagunkba nézéssel, és ha ezzel megvagyunk, akkor az erőforrásainkra támaszkodva elkezdhetjük konkrét lépésekkel a külső (valamilyen sporttal) és a belső énünk fejlesztését egy egészséges énkép és önbecsülés kialakítása érdekében. Konkrét példa az elindulásra, hogy kérdezzünk meg 5 embert a környeztünkben, hogy tudnak-e mondani rólunk öt darab számukra szerethető vagy vonzó vagy irigylésre méltó tulajdonságot. Aztán ha ezzel megvagyunk, akkor kérjük meg a számunkra legkedvesebbet, illetve azt az embert, akit a legnehezebben kérünk meg, hogy mondja el 5 gyengeségünket vagy olyan tulajdonságunkat, amely szerintük fejlesztésre szorul.  Emellett fontos, hogy rátaláljunk a számunkra örömet okozó testmozgásra is, amit naponta vagy valamilyen rendszerességgel minimum 15 percet tudunk csinálni. Önmagunkat ezen az úton kezdhetjük el helyretenni és a testi-lelki harmóniába vinni.

A párkapcsolatunkkal ugyanezt meg tudjuk tenni, főleg olyan krízis után, mint a megcsalás, vagy ha még nem jutottunk el oda, csak majdnem, akkor pedig megelőzésképpen. Üljetek le együtt egy nagy lappal akár, és közösen vegyétek végig, hogy mi az, amit egyenként szerettek a másikban, illetve mi az, amit a párkapcsolatotokban, házasságotokban szerettek. Ezután nézzétek meg egyenként, kinek mi hiányzik, és hogy a párkapcsolatotoknak melyek a gyenge pontjai, amelyekben mindketten megegyeztek. Ebben a helyzetben azok lesznek az erőforrásaitok, amiket szerettek a kapcsolatotokban, ezeket tudjátok mozgósítani a nehezebb helyzetekben, illetve ez lehet az alapja a változásnak.

A következő lépés a „csodakérdés”, azaz ha holnap felkelnétek, és előtte éjjel álmotokban minden megváltozna, milyennek képzelitek el az ideális kapcsolatotokat? Amikor kinyitjátok a szemeteket, mit láttok, ami mindkettőtöket örömmel tölt el? Hogyan vennétek észre, hogy valami megváltozott? Ki venné észre rajtatok kívül, és mit látna?

Ezek után próbáljátok megtalálni azokat a helyzeteket, amelyek a leginkább zavarnak, idegesítenek benneteket egymásban. Keressetek aztán olyan emlékeket, ahol hasonló helyzetben voltatok vagy érzelmeitek hasonlóak voltak, de volt rá megoldásotok, és próbáljátok azokat feleleveníteni, és alkalmazni erre a helyzetre is. Mindeközben minden este lefekvéskor csináljatok közösen egy skálázást, ami azt mutatja egy 0-10-ig terjedő skálán, (0 az ideális, tökéletes állapot, 10 a legrosszabb állapot) hogy aznap hogyan értékelitek a napotokat. De előtte, hogy legyen viszonyítási alapotok, állapodjatok meg abban (most is 0-10-ig terjedő skálán), hányasnak ítélitek meg a kapcsolatotokat, és hogy hányassal lennétek mindketten elégedettek. Egy példával illusztrálva: ha most 7-es a kapcsolatotok, és 3-asra törekedtek, akkor figyeljétek a 4-5 pontozású napjaitokat, és az esti értékeléskor azt is, hogy mi volt ezekben a napokban a szép, a jó, az örömteli, illetve hogy mikor adtatok magatoknak 3-ast, és hogy aznap mi történt, amiért ennyit adtatok.

Próbáljátok a szürke hétköznapok monotonitását feldobni akár azzal, hogy csináltok időnként „igen napokat”, amikor minden kérésre igennel feleltek egymásnak. Figyeljétek meg a nap végén, hogy éreztétek magatokat, és mi volt a legjobb benne. Vagy dobjátok fel egy kis szexuális játékkal a napotokat: a pár hölgy tagja dobja bele egy tálkába azokat a kis vágyait, amelyek hiányoznak a szexuális életéből vagy rég kapta meg vagy csak vágyik rá, mert kíváncsi. A férfi minden nap húzzon ki egyet, és spontán, amikor jön belőle, teljesítse azokat, majd a következő héten lehet fordítva is. Fontos, hogy a másik fél mindig pozitívan jelezzen vissza, hogy fogta, észlelte, amit kapott, és hálás ezért.

Tapasztalatból tudom, hogy a szürke hétköznapok, a monotonitás, a feszültségek gyorsan elvezetnek a megcsaláshoz. A helyzetekben való benne ragadás veszi el az energiánkat attól, hogy változtassunk és kimozduljunk. Ezzel szemben ezek a feladatok nem olyan megerőltetőek, és megéri energiát fektetni ezekbe, mert nagyon gyorsan mutatják meg jótékony hatásukat. 

Ha szeretnétek kipróbálni ezt, vagy segítő személyt bevonni a bizalom visszaállítására az egymáshoz visszavezető úton, akkor szívesen állok rendelkezésetekre a www.gelseibernadett.hu oldalamon, ahol megtaláljátok a tanácsadások fajtáit és díját, illetve időpontot is tudunk egyeztetni, és mindezt az otthonotok biztonságából tudjátok elérni.

Szívesen fogadom a visszajelzéseiteket a gyakorlatok sikerességével kapcsolatban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://etanacsadas.blog.hu/api/trackback/id/tr1003281580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása